widget comel


Friday 11 November 2011

POST PERTAMA (baking, 1 of my hobbies)

Resepi Kek Lapis Asli


Bhn2: 8biji telor gred 'c'
          375gm butter(1 1/2 ketul)
          1/2 tin susu pekat
          1/2 mug gula halus(dibhg 2)
          1 1/2 mug tepung gandum
          1/2 sudu kecil baiking powder
          6 sudu besar horlicks
          1 tin kecil Srikaya
          1/2 paket santan serbuk

Cara:1)Telor ,1/2 gula,tpg.gandum dipukul hingga pekat.
        2)Mentega ,1/2 gula lagi ,susu,baiking powder dipukul hingga putih gebu.
        3)Satukan kedua2 adunan dan gaul rata .
        4)Masukkan santan serbuk,horlicks dan srikaya gaul sebati.
        5)Bahagi adunan pada 2 bahagian.Warnakan warna kesukaan anda.
        6)Sapukan setiap lapisan sebanyak 5 sudu besar kedlm loyang 7 x 7".
           Bakar lapisan pertama menggunakan api atas dan bawah 190 oC.(suhu bergantung pada jenis oven)
           Untuk lapisan ke-2 dan seterusnya guna api atas sahaja.

***tempoh penyediaan 1/2 jam
      tempoh bakar 2 jam====>  menghasilkan 12 lapisan.    

1 comment: